Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(76)
Forma i typ
Książki
(75)
Poradniki i przewodniki
(70)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Książka
(1)
Dostępność
dostępne
(45)
nieokreślona
(24)
wypożyczone
(20)
Placówka
Biblioteka Główna Charłupia Mała
(65)
Filia Biskupice
(2)
Filia Chojne
(8)
Filia Grabowiec
(14)
Autor
Guziak Maria Goretti
(5)
Durnowska Małgorzata
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Bardi Carla
(2)
Dajka Krystyna
(2)
Duczyńska-Surmacz Renata
(2)
Guziak Maria Goretti. Jedz zdrowo!
(2)
Lewandowska Agata
(2)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(2)
Pilitowska Kasia
(2)
Pilitowska Zosia
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Torbus Mateusz
(2)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(2)
Amidor Toby
(1)
Axe Josh
(1)
Berriedale-Johnson Michelle
(1)
Biss Levon
(1)
Cagnoni Licia
(1)
Caputa Jola
(1)
Christianson Alan
(1)
Dymek Marta
(1)
Dziurska Katarzyna (1988- )
(1)
Fife Bruce (1952- )
(1)
Fisch Jen
(1)
Gadzina Monika
(1)
Grillparzer Marion (1961- )
(1)
Grątkowska Beata
(1)
Grątkowski Igor
(1)
Guziak Maria Goretti. Żyj zdrowo
(1)
Jałowiec-Sawicka Magdalena
(1)
Jurga Anna
(1)
Jurga Anna (tłumacz)
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Kielan Paulina
(1)
Klukowska Michalina
(1)
Kot Bogumił
(1)
Kozak Krystyna
(1)
Krampf Maya
(1)
Krzyżanek Joanna
(1)
Kułakowska-Lis Joanna
(1)
Kłossowski Tadeusz
(1)
Lekka Ania
(1)
Lipov Beata
(1)
Lipov Lubomir
(1)
Maciurzyńska Marta
(1)
Madejska Weronika
(1)
Malina Dorota
(1)
Marciniewicz Katarzyna
(1)
Markowska Justyna
(1)
McLaughlin Ashley
(1)
Meissner Elżbieta
(1)
Miller Ali
(1)
Mróz Iwona (biolog)
(1)
Niepsuj Ola
(1)
Nitsu Agnieszka
(1)
Ochman Paweł
(1)
Oliver Jamie (1975- )
(1)
Olszewska Urszula
(1)
Powierza Anna (1978- )
(1)
Pruszyńska Karolina
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Sobolewska Agnieszka
(1)
Sobolewska Anna
(1)
Sowa Robert (1966- )
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Stępczyńska Edyta
(1)
Stępień Teodor
(1)
Szewczuk Magdalena
(1)
Szmyd Jan
(1)
Tkaczyk-Borówka Edyta
(1)
Trusewicz Ewa
(1)
Usarzewicz Wojciech
(1)
Uścińska Grażyna
(1)
Verity James
(1)
Wentz Izabella
(1)
Wieseń Beata
(1)
Wieseń Tomasz
(1)
Wiewiurka Zenon
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Wolański Robert (fotografia)
(1)
Woźniak Tadeusz
(1)
Woźniak Tadeusz (tłumacz)
(1)
Wrona Justyna
(1)
Wójcik Wioleta
(1)
Zaremba Marek (dietetyk)
(1)
Zyśk Anna
(1)
Łuczaj Łukasz (1972- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(33)
2010 - 2019
(41)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(69)
1901-2000
(2)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(74)
nieznany (2pl)
(1)
Język
polski
(74)
nieznany (0)
(1)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(6)
6-8 lat
(2)
Dorośli
(2)
14-17 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Cukrzycy
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(9)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(14)
Potrawy dietetyczne
(11)
Zdrowe żywienie
(9)
Desery
(5)
Odżywianie
(5)
Choroba Hashimoto
(4)
Ciasta
(4)
Dieta niskowęglowodanowa
(4)
Insulinooporność
(4)
Kuchnia wegańska
(4)
Leczenie dietą
(4)
Potrawy szybkie i łatwe
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Zdrowy styl życia
(4)
Zupy
(4)
Choroby tarczycy
(3)
Dietetyka
(3)
Obiad
(3)
Potrawy jarskie
(3)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dzieci
(2)
Gotowanie
(2)
Koktajle
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Kulinaria
(2)
Makaron
(2)
Odporność
(2)
Owoce
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Tarczyca
(2)
Warzywa
(2)
Weganizm
(2)
Ajurweda
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Celiakia
(1)
Chleb
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Choroby wątroby
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta koktajlowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dynia
(1)
Endometrioza
(1)
Fast food
(1)
Jajka
(1)
Kaloryczność dań
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Kolacja
(1)
Kompulsywne objadanie się
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Książka kucharska
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia śląska
(1)
Lazania
(1)
Leczenie
(1)
Mózg
(1)
Naleśniki, bliny, placki
(1)
Owsianka
(1)
Pasty do kanapek
(1)
Pizza
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Potrawy wielkanocne
(1)
Produkty i przetwory zbożowe
(1)
Przeciwutleniacze
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Przyprawy
(1)
Rodzina
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Serniki
(1)
Smoothies
(1)
Sowa, Robert (1966- )
(1)
Starzenie się
(1)
Słodycze
(1)
Torty
(1)
Uczucia
(1)
Wielkanoc
(1)
Wódka
(1)
Zdobnictwo
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego
(1)
Zielarstwo
(1)
Ziemniaki
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Śledź
(1)
Śniadania
(1)
Śniadanie
(1)
Święty Mikołaj
(1)
Życie codzienne
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywność
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Gatunek
Książka kucharska
(43)
Przepisy kulinarne
(41)
Poradnik
(27)
Publikacja bogato ilustrowana
(22)
Atlas roślin
(1)
Literatura dla dzieci
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Poradniki
(1)
Przepisy kulinarne dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(251)
Edukacja i pedagogika
(143)
Medycyna i zdrowie
(105)
Kulinaria
(76)
Psychologia
(67)
Religia i duchowość
(54)
Socjologia i społeczeństwo
(47)
Kultura i sztuka
(45)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(44)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(41)
Hobby i czas wolny
(35)
Literaturoznawstwo
(35)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(32)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(32)
Podróże i turystyka
(30)
Biologia
(24)
Rozwój osobisty
(24)
Etnologia i antropologia kulturowa
(17)
Styl życia, moda i uroda
(16)
Językoznawstwo
(15)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(13)
Inżynieria i technika
(11)
Kultura fizyczna i sport
(10)
Chemia
(8)
Dom i ogród
(8)
Geografia i nauki o Ziemi
(8)
Ochrona środowiska
(8)
Transport i logistyka
(8)
Media i komunikacja społeczna
(7)
Rolnictwo i leśnictwo
(7)
Filozofia i etyka
(6)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(6)
Informatyka i technologie informacyjne
(5)
Matematyka
(4)
Architektura i budownictwo
(3)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(3)
Fizyka i astronomia
(3)
Praca, kariera, pieniądze
(3)
Zarządzanie i marketing
(3)
Nauka i badania
(2)
Archeologia
(1)
Filozofia
(1)
Medycyna
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Pedagogika,oświata,edukacja
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Teatr i teatrologia
(1)
76 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Książka prezentuje 25 produktów należących do superżywności i 101 przepisów na smaczne, łatwe do przygotowania potrawy z ich wykorzystaniem. Wzmacniają one system odpornościowy i dostarczają organizmowi najważniejszych składników odżywczych, pomagając utrzymać go w doskonałej formie. Dzięki tej książce zdrowe odżywianie stanie się łatwe, przyjemne i osiągalne dla każdego. Autorka dzieli się wiedzą i doświadczeniem oraz sprawdzonymi sposobami na usprawnienie pracy w kuchni. Proponuje przepisy na dania jednogarnkowe, ekspresowe i nadające się do mrożenia, które pozwolą wzmocnić odporność całej rodziny oraz ograniczyć presję związaną z gotowaniem. Podstawą tych zdrowych, smacznych i zaskakująco prostych do przyrządzenia potraw jest odpowiedni dobór składników. Mają one działanie przeciwzapalne i właściwości przeciwutleniające, co mobilizuje system immunologiczny do zwalczania wielu chorób oraz dolegliwości zdrowotnych. Każdy posiłek to krok w kierunku lepszej odporności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Grabowiec
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wiele milionów osób zmaga się ze skutkami nieprawidłowego żywienia. Najczęściej chodzi o masę ciała, ale problem jest o wiele szerszy - źle odżywiony organizm choruje, układ odpornościowy działa niepoprawnie, zwiększa się ryzyko wystąpienia nowotworów czy zaburzeń hormonalnych. Tych problemów nie rozwiążą lansowane przez celebrytów modne diety, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym żywieniem. Z kolei zalecane powszechnie diety w rodzaju "1200 kcal" mogą się kończyć tylko w jeden sposób: błyskawicznym powrotem nadwagi zaraz po zakończeniu terapii. Czy nie istnieje jakiś inny, lepszy sposób? Owszem, istnieje - i opisano go w tej książce. Dieta ketogeniczna jest znana od lat, jednak dopiero teraz, po przeprowadzeniu wyczerpujących badań, które objęły szeroki zakres: od tradycyjnej medycyny chińskiej i ajurwedy po zdobycze współczesnej nauki i medycyny integracyjnej, można było zbudować kompletny system żywienia, w pełni dostosowany do potrzeb ludzkiego ciała. Dziś dieta ketogeniczna jest naukową metodą redukcji stanów zapalnych, poprawy równowagi hormonalnej, pozbycia się nadwagi i polepszenia zdrowia. Nie wymaga głodowania, ograniczania ilości jedzenia czy liczenia kalorii. Jest to oparta na zdrowych produktach wysokotłuszczowa dieta o umiarkowanej ilości białka i niskiej ilości węglowodanów. Warunkiem odniesienia sukcesu jest jednak dobre zapoznanie się z podstawami i uniknięcie kilku poważnych błędów!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Notatnik kulinarny)
Na okładce: 100 sprawdzonych przepisów.
Odkryj ponad 50 przepisów na makarony, gotowe i domowe, lasagne, cannelloni, gnocchi, zapiekanki i ravioli... Znajdziesz tu wspaniałe przepisy zawierające proste instrukcje, jak krok po kroku zrobić domowy makaron. Przygotuj obfi te posiłki wykonane z troską o dobór naturalnych składników, idealne na spotkania z przyjaciółmi czy inne miłe chwile. Zrób na przykład: spaghetti ze smażoną wołowiną, rigatoni nadziewane serem owczym i oliwkami, lasagnie o smaku szafranowym z owocami morza, penne z karczochami i boczkiem, fusili z parmezanem i trufl ami, tortellini z szynką i kremem orzechowym... a nawet ravioli.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pizze, calzoni i panini / [Carla Bardi ; przekład Tadeusz Woźniak]. - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, [2023]. - 118, [2] strony : fotografie kolorowe ; 26 cm.
(Notatnik Kulinarny)
Na okładce: 100 sprawdzonych przepisów.
Na 120 stronach znana włoska pisarka kulinarna Carla Bardi zaprezentowała ponad 100 przepisów na tradycyjne włoskie dania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia domowa. Dieta bezglutenowa / Michelle Berriedale-Johnson ; [tłumaczenie Anna Sobolewska]. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2014. - 231, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
(Kuchnia Domowa)
Tyt. oryg.: "The everyday wheat-free and gluten-free cookbook".
Alergia na gluten lub jego nietolerancja (choroba zwana celiakią) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu – to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety. Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak postępować z chwilą zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów zawierających pszenicę i gluten. Jak zrobić wspaniałe zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny , jak podać warzywa i przygotować potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty, ciasta i omlety, a także wspaniałe wypieki – herbatniki, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty – na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
To łatwy i szybki kurs gotowania przedstawiony na ponad 500 fotografiach krok po kroku. Wszystkie składniki i kolejne czynności zostały sfotografowane z góry: dzięki temu wystarczy spojrzeć na zdjęcia, żeby zrozumieć, co jest potrzebne do gotowania, nawet bez czytania przepisu. Książka jest kolorowa i zabawna, została przygotowana z myślą o tych, którzy chcą połączyć pasję do dobrego jedzenia z radością wspólnego gotowania...[Powyższy opis pochodzi od wydawcy.]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 64 (1 egz.)
Filia Grabowiec
Brak informacji o dostępności: sygn. M 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Przepisy Joli: prawdziwie domowa kuchnia)
Autor
Odbiorca
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla zdrowia : chleby i pasty do chleba, śniadania, kolacje / Krystyna Dajka. - Kraków : Wydawnictwo WAM, copyright 2019. - 155, [4] strony : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Jak utrzymać efekty postu Daniela, przepisy diety pełnowartościowej, zasady zdrowego gotowania, planowania posiłków.
Dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Dla tych, którzy stosowali Post Daniela. Krystyna Dajka, autorka bestsellerowego Postu Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej®, tym razem odpowiada na pytanie, które codziennie sobie zadajemy - co przygotować na śniadanie lub kolację, aby było zdrowo, a przygotowanie posiłku nie zajęło zbyt wiele czasu? Książka to zbiór inspiracji z prostymi przepisami na zbilansowane, pełnowartościowe i smaczne posiłki. Znajdziesz w niej przepisy na: pachnące i chrupiące chleby: na zakwasie, drożdżach, bezglutenowe, sycące śniadania i odżywcze drugie śniadania, lekkostrawne i urozmaicone kolacje. Wśród przepisów na smakowite dania tradycyjnie znalazły się praktyczne porady oraz wyjątkowy dodatek - plan, który pozwoli przygotować jadłospis aż na 8 tygodni! Z Dietą dla zdrowia utrzymasz efekty Postu Daniela przez całe życie. "Dieta dla zdrowia jest przeznaczona absolutnie dla każdego: dla dzieci, dorosłych i osób starszych. Można ją stosować przez całe życie. Jest pyszna, łatwa w stosowaniu. Polecam ją szczególnie tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy."
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Grabowiec
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla zdrowia : zupy, drugie dania, desery, koktajle / Krystyna Dajka. - Kraków : Wydawnictwo WAM, copyright 2019. - 157, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Jak utrzymać efekty postu Daniela, pełnowartościowe posiłki z warzywami, zdrowe desery, sprawdzone porady.
Dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Dla tych, którzy stosowali Post Daniela. Krystyna Dajka, autorka bestsellerowego "Postu Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej®", przedstawia przepisy na zupy, drugie dania, desery, koktajle, dzięki którym nie wrócisz do poprzedniej wagi i nauczysz się zdrowych nawyków żywieniowych. Książka to zbiór inspiracji z prostymi przepisami na zbilansowane, pełnowartościowe i smaczne posiłki. Znajdziesz w niej przepisy na: aromatyczne zupy, odżywcze drugie dania, zdrowe desery i orzeźwiające koktajle. Wśród przepisów na smakowite dania tradycyjnie znalazły się praktyczne porady oraz wyjątkowy dodatek - plan, który pozwoli przygotować jadłospis aż na 8 tygodni!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Grabowiec
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Grabowiec
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polska Wielkanoc / redakcja Małgorzata Durnowska. - Ożarów Mazowiecki : FK Olesiejuk sp. z o. o., 2017. - 64 strony : fotografie ; 24 cm.
O niezwykłości Wielkanocy decyduje polska gościnność i zamiłowanie do biesiadowania. Zgodnie z tradycją stół wielkanocny powinien wręcz uginać się pod ciężarem smakowitych, świątecznych dań. Nie może na nim zabraknąć żurku, jajek w różnej postaci, pieczonej szynki czy białej kiełbasy. Bez słodkości święta nie byłyby świętami. Oprócz receptur na niezmiennie pojawiające się na wielkanocnym stole babki i mazurki zdradzamy też pomysły na serniki i torty, które są uważane za ciasta na uroczyste okazje. Uzupełnieniem tego słodkiego działu są receptury na paschę w tradycyjnym i współczesnym wydaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; [ilustracje Ola Niepsuj]. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : ilustracje kolorowe ; fotografie ; 29 cm.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje życie z Hashimoto i SIBO / Kasia Dziurska. - Warszawa : Wydawnictwo Burda, 2019. - 221, [3] strony : fotografie ; 23 cm.
Na okładce: Osobista historia, rzetelna wiedza, sprawdzone porady.
Życie z chorobą Hashimoto bywa trudne. Ale jest także dobra wiadomość - może być zdecydowanie lepsze, gdy o nie zawalczysz. Kasia Dziurska. Sportsmenka i trenerka. Młoda, wysportowana i ambitna. Motywująca innych do zdrowego i aktywnego życia. W trakcie treningów do „Dancing with the Stars. Tańca z gwiazdami” czuła się fatalnie, stała się senna i apatyczna. Mimo morderczego wysiłku - przytyła. Pojawiły się dokuczliwe dolegliwości i depresyjne nastroje. Diagnoza spadła jak grom z jasnego nieba - hashimoto. Za chwilę wiadomość o kolejnej chorobie skrywającej się pod tajemniczą nazwą SIBO. Trzydziestolatce, która idzie przez życie jak burza, trudno było pogodzić się z myślą, że już nigdy nie będzie całkowicie zdrowa. Jednak po etapie buntu nadszedł etap działania. Sportsmenka znalazła doświadczoną w leczeniu hashimoto lekarkę oraz dietetyczkę, której oddała kontrolę nad swoją dietą. Przede wszystkim jednak zwolniła tempo życia. Intensywne treningi zmniejszyła do minimum, zaczęła uprawiać stretching oraz pole dance. Po kilku miesiącach poczuła znaczącą poprawę. Jestem na dobrej drodze do zdrowia - mówi Kasia Dziurska i motywuje kobiety dotknięte chorobą Hashimoto do walki o lepszą jakość życia. W książce opowiada o trudnym doświadczeniu utraty kontroli nad własnym ciałem oraz o życiu z chorobą przewlekłą. Radzi, jak zrozumieć swoje ciało i jak pomóc mu powrócić do równowagi. Nie zabrało też informacji o tym, co czuje kobieta chora na chorobę Hashimoto i co powinni wiedzieć o chorobie jej bliscy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przepisy diety ketogenicznej : zdrowe, pyszne i proste dania / Bruce Fife ; [tłumaczenie Anna Jurga]. - Wydanie 6. - Białystok : Wydawnictwo Vital, 2020. - 478 stron, [2] strony : fotografie ; 21 cm.
Dieta ketogeniczna wprowadza ludzkie ciało w wyjątkowo korzystny stan metaboliczny zwany ketozą, w którym podstawowe źródło paliwa dla organizmu stanowi nie glukoza a tłuszcz. Ma ona wyraźny terapeutyczny wpływ, pozwala bezpiecznie i skutecznie zrzucać zbędne kilogramy, poprawia formę psychiczną, równoważy poziom cukru we krwi oraz obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Autor, badacz leczniczych właściwości kokosa i znawca zdrowego odżywiania, jest zwolennikiem diety ubogiej w cukry a bogatej w zdrowe tłuszcze. Swoje przekonania opiera na wieloletnim doświadczeniu i licznych sukcesach terapeutycznych. W tej książce zebrał swoje ulubione przepisy na proste do przyrządzenia ketogeniczne potrawy z łatwo dostępnych składników. Znajdziesz tu dania z warzyw, sałatki i dressingi, potrawy z jaj, mięsa, ryb i drobiu, a także wrapy, zupy i zapiekanki. W publikacji znajduje się łącznie 450 przepisów na każdy posiłek dnia. Przygotowywane dania są wolne od glutenu, sztucznych słodzików czy wzmacniaczy smaku. Poza sprawdzonymi recepturami, poznasz również porady i triki kulinarne, które uczynią gotowanie prostszym, a dietę znacznie przyjemniejszą. Odzyskasz energię, oduczysz się jedzenia dużych ilości cukrów i produktów wysokoprzetworzonych. Wyrobisz zdrowe nawyki, Twoje nastawienie ulegnie poprawie i będziesz bardziej odporny na wahania nastroju. W zdrowej diecie, zdrowy tłuszcz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Praktykulinarni: szybko i zdrowo od śniadania do kolacji / Beata i Igor Grątkowscy. - Bielsko-Biała: Pascal, 2021. - 335, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Beata i Igor. Gotują, tworzą przepisy, stylizują i fotografują od ponad 15 lat. Przez ten czas wymyślili, przetestowali, sfotografowali i opublikowali ponad 5 tysięcy przepisów kulinarnych. Autorzy rubryki W dobrej formie w miesięczniku „Moje Gotowanie” poświęconej życiu w stylu fit. Przez kilka lat współtworzyli działy kulinarne w „Dobrych Radach”, „Olivii” i miesięczniku „Moje Smaki Życia”. Autorzy strony praktykulinarni.com i popularnego profilu na Instagramie.
Czy żyjąc w ciągłym pośpiechu, można się zdrowo odżywiać? Czy można ugotować smacznie, nie spędzając połowy dnia w kuchni? I czy da się skomponować wartościowe posiłki z prostych oraz łatwo dostępnych składników? Tak!
Gotujemy razem od śniadania do kolacji, w duchu diety fleksitariańskiej (jednej z najlepszych i najzdrowszych!), bez specjalnego przygotowania i wyszukanych zakupów. Oprócz śniadań, obiadów i kolacji znajdziecie tu też pomysły na desery, dodatki, sosy, przekąski. Zrobienie dania, czyli przygotowanie i obróbka termiczna (to „się robi samo”, trzeba od czasu do czasu rzucić okiem i zamieszać) zajmuje nie dłużej niż 45 minut. Przy czym pierwszy etap, który angażuje was całkowicie, to maksymalnie 15 minut. Reszta po stronie kuchenki i piekarnika. Wiele dań możecie przygotować wcześniej – zabierzecie je i odgrzejecie w lunchowym pudełku. Przy każdym przepisie znajdziecie wartość kaloryczną oraz podpowiedzi, jak danie odmienić, co do niego dodać, co czym zastąpić. Eksperymentujcie, wykorzystujcie składniki, które lubicie bardziej. Bawcie się gotowaniem i smakami, wszak przepis to tylko inspiracja!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Chojne
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst także na stronie 2. i 3. okładki oraz na skrzydełkach.
Do wywaru trafia tylko to, co najlepsze, bowiem z niego powstanie potem wiele różnych, pysznych i zdrowych zup. Mamy wybór między wywarem mięsnym, rybnym albo warzywnym czy grzybowym. Jak mądrze wykorzystać zupy? Jest to naprawdę bardzo proste: gotujemy duży garnek wywaru - i łyżka po łyżce nasz organizm przestawia się na odtruwanie, spalanie tłuszczu i nową energię. Odbiorcy - osoby, które chciałyby zregenerować jelita, zlikwidować stany zapalne oraz obudzić układ odpornościowy - wszyscy potrzebujący pomocy w odchudzaniu: zupa tłumi ataki wilczego apetytu, syci i przestawia przemianę materii na spalanie tłuszczu - ci, którzy dzięki zupom chcą dostarczać organizmowi energię i zyskać dobry nastrój na cały dzień.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna Charłupia Mała
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Grabowiec
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej